Oude piratenzenders Rotterdam. Radio Amerika Insulindestraat.

Radio Amerika Rotterdam

Radio Amerika Rotterdam

Radio Amerika.

Radio Amerika Rotterdam, opgezet door Rinus van de Meer, was met recht de grootste piratenzender van Rotterdam en omstreken.

Radio Amerika.

Radio Amerika.

Op Fm 103.8 Mhz. vanaf de Insulindestraat was het vanaf 1978 elke dag een groot feest.
Met vele luisteraars en de vele dj-s was Amerika erg populair.

 

Vooral het koffieprogramma van Rinus van de Meer was razend populair maar ook  de middaguren met een vol programma werden goed beluisterd. Topprogramma’s met o.a. Mike Davis met ‘Info Rotterdam’, Rinus van de Velde, Peter van Amstel, Ferry van Loon (overleden) , Roel Azaro, Tony Winter, Hans van Dam, Hans van het Noorden, Otto Groeneveld,  en John Beton. Deze zijn later nog opgegaan in Radio Stad Centraal Rotterdam.

Aangemerkt kan worden dat Peter van Amstel van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. (Wie weet? Mail ons)

Reclamespots en promo’s op Radio Amerika Rotterdam werden aan mekaar gevlochten door Ronald van de Leije. (nu eigenaar van Radio Stad Centraal Roterdam).

Na jarenlang Insulindestraat is Radio Amerika rond 1984 verhuist naar de Aelbrechtskade in Rotterdam West waar binnen een straal van 300 meter de radiozenders Radio Atlantis, Havenstad radio, Radio Florida en meer mekaar flink stoorden.

Aelbrechtskde:- In het pand dat uitkeek op De Lage Erfbrug zijn vele gezellige uren voorbij gevlogen.
Met een straalzendertje op 400 Mhz. afkomstig van ene Jim uit Volendam met een vermogen van 500 mw.  gericht op de Isulindestraat heeft Amerika nog een dik jaar uitgezonden vanaf deze locatie.
Het signaal werd ontvangen door een radio met converter zodat het radiosignaal vanaf de Isulindestraat de ether in werd ingeslingerd.

In die tijd had men ook een Pakistanie op de FM 104 Mhz. Deze had volgens ons een vermogen van 100.000 kilowatt, zo leek. Met een zwaar overgemoduleerd geluid vervuilde deze de ether.
Nadat deze door onze techneuten was doorgestuurd op de toenmalige politieband was het snel klaar.

Rinus van de Velde:

Heer van de Velde die samen met Ronald van de Leije mede de drijvende krachten waren van het toenmalige Radio Amerika zijn elk hun eigen weg gegaan.
Rinus heeft buiten Radio Stad Centraal Rotterdam nooit meer radio gemaakt.

Storingen:

Radio controle dienst:- Indien de R.C.D. binnenviel op de Isulindestraat en de schuifdeur opende viel door de techniek van Rinus van de Velde alles automatisch uit zodat het onmogelijk was om na te gaan waar het gerichte radiosignaal vandaan kwam.

Na nog even te hebben uitgezonden vanaf de Aelbrechtskade en de vele storingen door toedoen van Havenstad Radio, dat op nog geen tweehonderd meter verwijderd was, namelijk op het Heemraadsplein met een opgefokte Winazender (zie hieronder.),  viel uiteindelijk in 1986 het doek voorgoed .

Momenteel is Radio Amerkia Rotterdam te beluisteren via het internet met bijna uitsluitend non stop muziek. Luister.

Helaas is Radio Amerika ook niet meer in de ether.
Dit is het laatste bericht dat we van Rinus gehoord hebben. Komt uit 2013.

Bericht van Rinus.

Beste Mensen,

Ik de enige echte Rinus van der Meer (Rinus Germing) eigenaar Radio Amerika bedankt jullie voor alle aandacht, ik wilde overgens wel wat kwijt, er zijn veel vragen binnengekomen waarom er weinig matriaal is om te pupliceren, om eerlijk te zijn heb ik het meeste zelf in handen, ik zal proberen om dit op facebook.com onder mijn eigen naam te plaatsen.
Helaas is er van het begin 1978 tot het einde 1985 van Radio Amerika door de diverse DJ’s een hoop gestolen op het moment ik niet aanwezig was.
Het gaat hier echter niet om de singels of lp’s die waren makelijk te vervangen.
Waar het wel om gaat is dat de moeder tape met alle jingles e.d. toevertrouwd waren aan een DJ genaamd Peter Gelderblom welke hiervan een kopie wilde maken om save te bewaren, helaas heb ik hem nooit meer terug gezien.

Foto’s e.d. van de oude Radio Amerika tijd heb ik wel omdat deze heb toevertrouwd aan mijn broer.
Verder wilde ik iedereen bedanken wie toen mee gewerkt hebben aan de opstart van Radio Amerika zoals.
Peter mijn oom voor het verzorgen van de apperatuur in 1978 van Radio Amerika.
John mijn broer voor het verzorgen van de toen nog singels en LP’s.
Mijn betrouwbaarste DJ’s: Roel Azzro, Jo De Graaf, Mike Davis, Mark van Dale, Klaas en Alberto van het Hof, Tony Winter, Henk Fluit, Hans van het Noorden, Ferry van Loon, Marcel van Dam en Otto Groenenveld.
Groeten van Rinus.

Winazender:

Bijnaam ‘Wina’. Locatie, een zijstraat van de Middelandstraat.
Deze al wat oudere man bouwde zenders voor diversen piraten in Rotterdam.
Ze waren goedkoop maar om te zeggen dat deze zender op één frequentie uitzond, nou nee…

Hij teste deze zenders in de kelder, waarbij hij Nederlandse muziek ten gehore bracht.
Inmiddels zal de goede man wel overleden zijn, anders was hij nu 103.