Nieuwe batterij laadt op in 3 minuten en gaat 20 jaar mee.

duurzaamheid

Nieuwe batterij laadt op in 3 minuten en gaat 20 jaar mee.

Batterij - Jesse Klaver
Foto: Twitter

Dab Car Radio Techniek:- Harvard-professor beschrijft technologie als ‘een nieuw batterijparadigma’ voor elektrische voertuigen.

Een startup heeft een solid-state batterij ontwikkeld die geschikt is voor elektrische auto’s die in minuten volledig kan worden opgeladen en meer dan twee keer zo lang meegaat als huidige EV- batterijen . Jesse Klaver zal hiervan een gat in de lucht springen.

Na met succes een prototype van een knoop cel te hebben gedemonstreerd met laadsnelheden van drie minuten en meer dan 10.000 cycli in een mensenleven.

Voor deze ontdekking ontving de spin-off Adden Energy van Harvard University $ 5,15 miljoen aan financiering om de technologie verder te ontwikkelen, met als doel deze in de nabije toekomst te commercialiseren .

Snelle ontwikkeling van technologie voor de opslag van schone energie is volgens de startup van cruciaal belang om de “plaag” van klimaatverandering te bestrijden.

Om deze adoptie te vergemakkelijken, hoopt William Fitzhugh, CEO van Adden Energy, een beroep te doen op de 37 procent van de Amerikanen die thuis geen garage hebben en daarom geen toegang hebben tot ’s nachts thuis opladen voor elektrische voertuigen.

“Volledige elektrificatie van het wagenpark is een van de meest betekenisvolle stappen die we kunnen nemen om klimaatverandering te bestrijden”, zegt Fitzhugh.

“Een brede acceptatie van elektrische voertuigen vereist echter batterijen die kunnen voldoen aan een uiteenlopende reeks consumentenbehoeften… EV’s moeten worden opgeladen op vergelijkbare tijdstippen als voertuigen met verbrandingsmotor, in wezen in de tijd die u momenteel aan de benzinepomp doorbrengt.”

Schattingen suggereren dat alleen al elektrificatie van het wereldwijde wagenpark de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 16 procent zou kunnen verminderen, waarbij dit ‘nieuwe batterijparadigma’ als essentieel wordt beschouwd om dit doel te bereiken.

“Elektrische voertuigen kunnen geen luxe mode blijven, letterlijk de ‘één procent’ voertuigen op de weg, als we vooruitgang willen boeken in de richting van een toekomst met schone energie, en de VS zullen geen markt voor gebruikte auto’s hebben als EV-batterijen maar lang meegaan 3 tot 5 jaar”, zegt Xin Li, universitair hoofddocent materiaalkunde aan Harvard en wetenschappelijk adviseur van Adden Energy.

“De technologie moet voor iedereen toegankelijk zijn… We zien geen fundamentele grens aan het opschalen van onze batterijtechnologie. Dat kan een gamechanger zijn.”

70 kWh aan energie in 3 minuten, dat is een serieuze hoeveelheid stroom.

Lees ook: Piramides op Jupiter.